Mat

Varför äta vegetariskt?

Allt fler väljer idag att äta mindre kött och mer vegetariskt, och många väljer bort kött helt och hållet. Det finns nästan lika många anledningar att äta vegetariskt som det finns vegetarianer, men här tänkte vi ta upp några av de vanligaste anledningarna.

En anledning som är mycket aktuell idag är till exempel miljöaspekten. Genom att inte äta kött bidrar man till att minska den miljöpåverkan som köttindustrin har, exempelvis genom de metangasutsläpp som kommer från kor och andra djur. Faktum är att köttindustrin står för 15 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i världen, och om man vill minska den andelen är det bästa man kan göra att sluta äta kött.

En klassisk anledning att äta vegetariskt är också etiska skäl. Många vegetarianer vill helt enkelt inte äta andra levande varelser, och motsätter sig kanske det sätt på vilket djur hanteras från födsel till slakt i köttindustrin.

Slutligen väljer många bort köttet av hälsoskäl. Rött kött har till exempel sammankopplats med ökad risk för cancer, särskilt processat kött som korv. Dessutom finns det flera studier som tyder på att de som äter vegetarisk kost generellt har lägre kolesterol och håller en lägre vikt.

Om man endast äter vegetariskt av miljöskäl eller hälsoskäl (det vill säga inte på grund av etiska skäl eller för att man inte vill äta djur) finns det dock inget som hindrar att man då och då njuter av en riktigt god stek eller burgare på restaurang – för att ens kost ska ha positiv inverkan på miljön räcker det med att man minskar sitt köttintag, man behöver inte skära bort det helt ur sin kost. Ett bra ställe att gå till när man vill unna sig en god köttbit är O’Learys i Mall of Scandinavia. Det är nämligen inte bara ett bra ställe att äta god mat, utan också ett av de bästa ställena att spela bowling i Stockholm – en rolig aktivitet som inte belastar miljön onödigt mycket.