Mat

Mat eller rester

Mat är gott. Det finns så otroligt många olika maträtter och vi har väl alla våra favoriter oavsett om vi är allätare, veganer eller något däremellan. Det finns alltid någon mat som passar för alla och när det gäller vissa rätter är det enklare att variera efter tycke, smak eller tillgång. Upptäck gärna hur fantastiskt det är att använda rester i matlagningen. Det finns kombinationer som blir hur goda som helst på en smörgås, i en gratäng eller kanske en sallad.

Om bara kylskåpet inte är alldeles tomt brukar det nästan alltid gå att få ihop något mättande. Kanske en sallad med rester av grönsaker och en korvsnutt. Med lite pasta eller en brödbit till blir det en utmärkt måltid. Med lite övning blir det enkelt att laga mat med det som finns till hands och på köpet slipper du trängas i butiker i tid och otid.

Frukosten viktigaste måltiden

Många säger att frukosten är dagens viktigaste mål. Det är viktigt att tanka kroppen efter nattvilan men alla tycker inte om att äta på morgonen, så då gäller det att hitta något riktigt gott och lättfixat. En kopp te eller kaffe tillsammans med en skiva ljust knäckebröd med något gott pålägg är bättre än ingenting. Även här går det att ta vad som finns i kylen. Koka ett ägg går fort, i bästa fall finns ett färdigkokt som blivit liggande någon dag och då är det bara att skiva och lägga på mackan. En avokado som håller på att bli lite väl mjuk kan mosas och bli ett härligt pålägg på ett knaprigt gott knäckebröd och ger dig samtidigt en bra start på dagen.

Minska matsvinnet

Lär dig att använda resterna på ett kreativt sätt. Det behövs verkligen inte mycket för att få ihop något gott. Den lilla resten gryta blir perfekt sås till nykokt pasta och varför inte riva den kvarvarande ostkanten över? Släng så lite som möjligt för att minska matsvinnet. Lär dig ta hand om resterna; så länge de inte är dåliga går de nästan alltid att använda i en ny rätt. I Sverige slänger vi nästan 50 kg mat per person och år – det håller inte i längden. En bra början är att förändra förhållningssättet till just rester, de är fortfarande mat och har inget i sophinken att göra. Laga istället nya måltider av dem.

Storkök eller litet hushåll

Det spelar egentligen ingen roll var maten ska lagas. I ett storhushåll blir det förstås helt andra volymer, det finns också regler kring hur rester ska hanteras men det är lika viktigt att minska matsvinnet där som i det lilla enmanshushållet. Alla kan bidra och det är viktigt att vi gör det med tanke på miljö, klimat och kommande generationer.