Det sägs ju att vi äter med ögonen lika mycket som med munnen och våra smaklökar, och det är uppenbarligen något som man tar fasta vid på topprestauranger världen över, där man lägger mycket tid och kraft på att lägga upp maten på ett konstnärligt sätt på tallriken. Även om man inte har tid eller lust att våndas över hur en dillkvist ska placeras när man står i köket och lagar mat hemma, finns det dock andra saker man kan göra för att göra måltiden till en fröjd för ögat – att duka ett vackert bord, till exempel.
Förutom att maten kanske smakar godare om den avnjuts vid ett vackert dukat bord, kan en intressant och annorlunda dukning också bidra till att gästerna känner sig mer välkomna till bordet, och bli ett ämne för konversation som kan bryta isen bland de gäster som inte känner varandra så väl. Dukningen kan med andra ord dessutom göra så att det blir bättre stämning under middagen.
Vad ska man då tänka på för att skapa en intressant och vacker dukning? Det kanske viktigaste är att ha en röd tråd eller ett tema, till exempel ett material eller en färg. Något som är viktigt att komma ihåg är dock att man inte behöver följa detta tema slaviskt – det är snarare bättre om man vågar blanda olika material och färger. Huvudsaken är att de matchar eller skapar snygga kontraster med varandra. Ett sätt på vilket man kan blanda är till exempel genom att använda glas i samma färger men med olika former, eller genom att kombinera gammalt ärvt porslin med nytt porslin.
Ett bra sätt att skapa en utgångpunkt i dukningen som kan styra färgtema och stil är att ha ett blomsterarrangemang i mitten. Detta kan se ut på helt olika sätt beroende på årstid, tillfälle och personliga preferenser – man behöver till exempel inte ställa blommorna i en vas, utan kan använda balsaträ för att skapa ett vertikalt arrangemang. Vill man få inspiration kan man titta på de vaser som finns på Svenskttenn.se, i en uppsjö olika former och färger. De passar för såväl minimalistiska och moderna arrangemang som pampiga och stordådiga buketter. Det enda man måste ha i åtanke är att gästerna måste kunna se varandra över bordet, så man får inte bygga alltför mycket på höjden.
Självklart ska man inte heller glömma duken, som ju utgör själva grunden för dukningen. Här ska man våga vara kreativ – en duk behöver inte alltid vara en duk! En rutig pläd kan till exempel skapa det perfekta underlaget för en intim julmiddag, medan en färgsprakande sjal med gulddetaljer kan passa perfekt för en kväll med orientaliskt tema. För att använda en uttjatad fras: ”Think outside the box”.
Ska man bjuda på middag (och inte lunch) hinner det sannolikt bli mörkt innan man går från bordet (och kanske är mörkt redan när man sätter sig vid bordet). Därför får man inte heller glömma att belysningen är en viktig del av dukningen. Levande ljus förhöjer vilken dukning som helst, och även här finns flera valmöjligheter beroende på vad som passar dukningen bäst: höga kandelabrar, små värmeljus eller lyktor? Oavsett vad man väljer kommer dukningens mysfaktor att tiodubblas.