Okategoriserade

Hur blir man kock?

För att bli kock krävs först och främst ett stort intresse för mat, matlagning, olika smaker och hur de kombineras. Intresse räcker dock inte för att man ska kunna jobba som kock professionellt – då behöver man också utbildning och erfarenhet av restaurangbranschen.

Ett sätt att få det är att läsa vid Stockholms hotell- och restaurangskola. Det är en gymnasieskola med stort fokus på APL, arbetsplatsförlagt lärande, vilket betyder att man får erfarenhet av verkligheten utanför skolans värld såväl som teoretisk och praktisk utbildning, och kan få jobb direkt efter studenten. För aspirerande kockar erbjuder skolan Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning Kök och servering.

Har man redan missat sin chans att gå en gymnasieutbildning till kock, eller vill studera vidare och lära sig mer om yrket efter gymnasiet, finns det också ett stort antal utbildningar till kock på folkhögskolor i hela Sverige. Det är också vanligt att kockstudenter väljer att gå sin utbildning utomlands, till exempel i gastronomins hemland, Frankrike.

Efter utbildningen kan man välja flera vägar att gå, eftersom man som kock kan arbeta på flera olika sätt. En karriärbana är till exempel att försöka jobba sig upp i köken i restaurangvärlden. Då får man ofta börja på en mindre prestigefull titel i köket, för att i sinom tid förhoppningsvis bli souschef och till slut chef, det vill säga kock. Om man föredrar att vara sin egen chef, och arbetar bäst när man har frihet att laga mat på sitt eget sätt, är ett annat alternativ att öppna sin egen restaurang eller cateringfirma. Är man osäker på hur man skulle trivas med det kan det vara bra att veta att man med hjälp av företag som Frilans Finans kan sköta fakturering utan företag, så att man kan prova att catera några evenemang för att se om det är något man vill satsa på helhjärtat, och starta ett företag.