Mat

Vad är mat?

 

Mat är ett av de mest populära och centrala ämnena i samhället. Äta bör man annars dör man och maten är verkligen en viktig del av måendet och livskvaliteten. Mat innebär inte bara näringsämnen och energi, utan också något som utgör en stor del av vår kultur, sociala liv och traditioner. För de flesta människor innebär stunder under dagen såsom frukost, lunchen och middag inte bara näringstillförsel utan något man planerar tillsammans med kollegor, familj och vänner.

Mat är sådant man konsumerar och används som energi i kroppen samt tillför viktiga mineraler, vitaminer och antioxidanter. Det man äter ska optimalt ha rätt balans av dessa ämnen, mätta bra, innehålla fibrer och tillföra lagom mängd kalorier. Naturligt så dras människor till mat som innehåller mycket fett, socker och inte är särskilt näringsrik, och det är ett vanligt problem att man konsumerar sådant som inte nödvändigtvis är bra för kroppen. Därför ökar också fetma och övervikt över hela världen, vilket för med sig andra problem. Vill man ta reda på vad det man äter borde innehålla kan man hitta mycket information på livsmedelsverkets hemsida.

Man börjar äta så fort man fötts till världen, först modersmjölk och sedan går man över till fast föda strax innan ettårsåldern. Små barn börjar ofta med att äta puréer och mosade, kokta grönsaker. Det är inte en bra idé att salta småbarnsmat mycket eftersom deras kroppar inte är gjorda för att kunna ta hand om särskilt mycket salt.

En stor del av ämnet mat är dess tillagning. Många har matlagning som ett av sina främsta intressen, och antalet matbloggar på nätet är otaliga. På TV finns också väldigt många matlagningsprogram och shower där man kan se en mästerkock när denne tillagar imponerande maträtter. Det är inte svårt att hitta recept för den som vill prova att laga något nytt och spännande. Man kan både köpa böcker som kommer ut i enorma mängder på marknaden, läsa tidningar och magasin eller söka på internet. Även seriösa nyhetstidningar såsom Dagens Nyheter har sektioner för mat och dryck där man kan läsa recensioner på restauranger, vin och öl samt hitta recept. Att gå en matlagningskurs har blivit allt mer populärt, och studieförbund erbjuder matlagningskurser som exempelvis riktar in sig på barnmat, klimatsmart, mat från någon speciell världsdel eller hälsosam vardagsmat.

Att laga mat tillsammans med andra är ett roligt och lite annorlunda sätt att umgås. Låt maten bli något som binder er samman och dela upp arbetsuppgifter. Någon kan hacka grönsaker, en annan göra dessert eller stå för såsen. I många kulturer är maten en betydligt större del av kulturen än det är här i Sverige. I exempelvis Frankrike är maten något väldigt centralt och något som får ta väldigt mycket tid.