Mat

Laga egen barnmat – att tänka på

Allt fler väljer idag att laga barnmat på egen hand, snarare än att köpa färdig barnmat. Detta för att man vill vara säker på vad maten innehåller, och försäkra sig om att barnet inte får i sig kemikalier eller giftiga ämnen. Om man föredrar att köpa färdig barnmat behöver man dock inte ha dåligt samvete – lagarna och kontrollerna när det gäller barnmat är betydligt hårdare än för andra matvaror, varför man lugnt kan mata sitt barn med färdigköpt mat. Vill man ändå laga sin egen barnmat, kanske helt enkelt för att man tycker att det är roligt eller för att man tycker att den blir godare än burkmat, finns det vissa saker som är viktiga att tänka på.

En sådan sak är att det är mycket viktigt med hygienen i köket när man lagar barnmat – ännu viktigare än när man lagar mat för vuxna. Detta på grund av att barn är mycket känsliga för infektioner. Man måste därför tvätta händerna innan man börjar laga mat, och efter att man har hanterat vissa råvaror, som rått kött. På samma sätt måste man vara försiktig med rått kött till exempel när det gäller skärbrädor och knivar – om möjligt ska man använda olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker eller andra livsmedel. Om man inte har fler skärbrädor eller knivar måste man diska dem noggrant mellan att man skär köttet och grönsakerna. Grönsaker och andra råvaror som inte ska tillagas måste också sköljas av noggrant. Man ska dessutom tänka på att vara noga med att direkt tillaga råvaror som man tar ut ur kylen, och inte låta dem ligga framme i rumstemperatur, eftersom detta ger bakterier tillfälle att växa.

Något annat som är viktigt när man lagar mat till små barn är salthalten. Barn som är under ett år gamla har nämligen svårt att reglera sin egen saltbalans. Det betyder dock inte att barnmat måste vara smaklös – det finns många andra kryddor man kan använda som barnen både mår bra av och tycker är gott, till exempel basilika, dragon, oregano, persilja, dill, curry och paprika. Vitlök är en annan utmärkt smakförstärkare i barnmat.

När det gäller tillagningssätt är kokning att föredra framför stekning eller grillning. Detta eftersom kokt mat är mer lättsmält för barnens magar. Det går bra att ”koka” mat i ugn, men man bör då vara försiktig så att maten inte får någon stekyta. Det är inte förrän barnet är mellan tio och tolv månader som man kan börja introducera lätt stekt mat i barnets kost.

Självklart är det dock inte bara maten som är viktig att tänka på när man har ett barn. Man måste också välja alla andra aspekter av barnets liv med lika stor omsorg som maten, till exempel barnvagnen. Barnvagnen kommer att bli en del av både ens egen och barnets vardag, och det är därför viktigt att ha en barnvagn som är smidig, robust och anpassningsbar, till exempel Bugaboo Buffalo, som går att köpa på bland annat Bigbaby.se. Genom att göra omsorgsfulla val på detta sätt genom hela barnets uppväxt kommer hela familjens livskvalitet att bli större.