Mat

Hur äter man klimatsmart mat?

 

Matkonsumtionen i världen ser väldigt annorlunda ut nu jämfört med för hundra år sedan. Medan man förr åt det som fanns tillgängligt i ens närhet; i den egna byn och på sin höjd importerat från en annan del av regionen, så äter man en vanlig dag mat från världens alla hörn. Olivolja från Sydeuropa, vin från Chile och avokados från Mexiko. Att detta inte är särskilt miljövänligt är inte så svårt att tänka ut. För att rädda miljön och klimatet måste man anpassa även sin kost och matkonsumtion efter vad som innebär korta och miljövänliga transporter, samt inte kräver mycket vatten eller tär på miljön på annat vis.

Ett första steg är att anpassa maten efter säsong. Vilka grönsaker är smartast att äta på vinter/vår/sommar/höst? Även om apelsiner och äpplen är goda året om är det en god idé att försöka äta dem när de är i säsong där du bor just nu. Under vintern är det smart att köpa billiga och goda rotfrukter såsom potatis, morötter, rödbetor och palsternacka, eftersom den ofta odlas i Sverige eller andra delar av Norden och sedan kan lagras väldigt länge. Rotfrukter är också en bra produkt eftersom svinnet är mycket lägre än för exempelvis tomater, som lättare blir dåliga och ruttnar redan i butiken. Äpplen från Sverige, Apelsiner från Spanien och närodlad kål är också i säsong under denna kalla tid av året.

Se också över vilka matvaror du kan byta ut mot ett klimatvänligare alternativ. Äter du mycket ris? Byt gärna ut det mot något svenskt alternativ såsom matvete, korn, eller mathavre. Det är spännande, näringsrika och goda alternativ. Ris importeras ofta från Asien, är inte särskilt näringsrikt och kräver mycket vatten. En annan produkt att tänka över är olivolja. Det kanske är värt att fundera över om den kan sparas till speciella tillfällen och istället använda den nyttiga rapsoljan?

Ett område som inte har med val av mat att göra är att ta tillvara på maten och kasta så lite som möjligt. Lär dig att inte köpa för mycket färskvaror som lätt glöms bort i kylen och sedan måste slängas. Använd frysen till att frysa exempelvis bröd och vissa matrester. De är utmärkta att laga lunchlådor på!

Läs gärna en guide över hur man kan äta hälsosam och klimatsmart mat.