Mat

Mat som förebygger artros

Artros är en av världens vanligaste ledsjukdomar och drabbar ca 1/4 av befolkningen. De flesta drabbas sent i livet. Sjukdomen sätter sig på olika leder och gör att man blir stel och öm i den leden. Vissa blir helt stela och man får väldigt ont.

Det finns idag inget botemedel mot artros, men det går att behandla med sjukgymnastik, smärtlindring och kirurgiska ingrepp. Det bästa är dock att arbeta förebyggande redan innan symptomen bryter ut, och det är något alla borde börja med åtminstone efter att de fyllt 40. Du kan läsa mer om sjukdomen på www.artros.org för att lära dig mer.

Ett enkelt sätt att förebygga artros är att träna och äta rätt. Just kosten är viktig för att kroppen ska må bra i allmänhet, och den kan faktiskt påverka kroppen så mycket att den bygger ett naturligt försvar mot vissa sjukdomar.

Medelhavskost förebygger artros

Medelhavskost har blivit allt mer populärt, och det är riktig hälsokost både för kropp och själv. Reglerna är relativt enkla, man äter mycket frukt och grönt samt fisk och nyttiga fetter. Det finns inga skarpa regler kring vad man får och inte får äta, däremot finns det såklart många riktlinjer att följa. Dessa är enkla och det gör att vem som helst kan äta medelhavskost utan att behöva göra stora omställningar i sin livsstil.

Medelhavskost innebär ökat intag av:

  • Frukt och grönt – Ju färggladare desto bättre
  • Linser, bönor och andra baljväxter
  • Ljust kött, till exempel kyckling
  • Mycket fisk och skaldjur. Dessa är det viktigaste i hela kosten på grund av dess höga halter av omega-3 och nyttiga fetter
  • Mejeriprodukter, mycket ost, keso och kvarg. Även yoghurt och filmjölk är okej. Det går att göra många nyttiga såser tack vare detta så kosten blir allt annat än tråkig

Undvik följande vid medelhavskost:

  • Vitt socker i alla dess former. Godis, kakor, läsk och saft ska undvikas helt
  • Rött kött samt processat kött (t.ex. korv)
  • Hel- och halvfabrikat. Laga all mat från grunden, det är både godare och nyttigare
  • Alkohol, om du måste dricka så välj ren sprit eller rött vin. Öl, cider och liknande är fullt av kalorier och socker

Viktigt att hålla vikten

För att inte belasta lederna för mycket och därmed öka risken för artros, är det bra att hålla koll på sin vikt. Övervikt kan belasta kroppen riktigt illa och orsaka stora skador på leder och muskler. Med en hälsosam kost och regelbunden träning bör det inte vara några problem med att hålla vikten på en bra nivå.

Det är rekommenderat att göra en hälsoundersökning minst en gång vartannat år för att se hur man ligger till viktmässigt i förhållande till kroppens styrka. Vid misstanke om antingen över- eller undervikt är det bra att direkt kontakta en dietist för att få hjälp med en hållbar kost och levnadsstandard som får kroppen i balans igen.