Mat

Driv egen cateringfirma

Mat är en stor del av människors vardag och det finns väldigt många människor som har ett stort matintresse. Stora högtider i Sverige och övriga världen förknippas ofta med stora middagsbjudningar. I sin tur har det kommit att innebära att många personer känner en stress inför stora högtider, exempelvis nyårsafton då de inte vet vad de ska bjuda på. En del tar på sig så pass mycket ansvar att de måste stå i köket under större delar av kvällen. För att undvika detta är det rekommenderat att beställa catering, detta då professionella personer kommer att fixa maten för hela kvällen så att man själv kan njuta av kvällen med sina gäster.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att människor använder sig av catering, så att de själva slipper ansvara för matlagningen. Detta har i sin tur gjort att cateringbranschen ökat kraftigt de senaste åren.

Driv egen cateringfirma

Har man ett stort matintresse och vill jobba med ett yrke inom restaurangbranschen bör man satsa på att starta ett cateringbolag. Detta eftersom catering är en mix av att laga mat, planera och ge service. Cateringbranschen är en varierad bransch då man kan ansvara för mat, aptitretare och desserter för olika evenemang såsom bröllop, födelsedagsfester och konferenser.

Det är dock ett krävande yrke som kräver en uthållighet och förmåga att arbeta under press. Det krävs även att företaget har personer som ansvarar för ekonomin och administrationen. Det vill säga personer som ansvarar för att ta emot bokningar och liknande. För att underlätta sitt arbete är det rekommenderat att anställa personer som kan jobba för en. Det kan krävas en hel del research och letande för att hitta rätt personer för yrket. Därför är det en rekommendation att använda sig av ett rekryteringsbolag. Stockholm är en stad där många event arrangeras och där det har blivit väldigt populärt med catering och en stad som har många rekryteringsbolag. Detta kommer underlätta företagets rekrytering i Stockholm. Det finns även de rekryteringsbolag som har ett fokus på att hitta rätt personer inom ekonomi och administration, vilket är det som krävs för att man ska kunna driva sitt bolag.

Skapa en unik meny

En fördel med att starta ett cateringbolag är att det inte krävs någon specifik utbildning för att lyckas med att driva ett framgångsrikt företag. Det krävs dock att man har ett stort matintresse och har en del kulinariska erfarenheter. Ett tips är att man först börjar att arbeta hos en cateringfirma för att få erfarenhet och för att lära sig vilka olika steg som är viktiga att tänka på.

Det är även viktigt att man skapar en unik meny som sticker ut från mängden. Om man exempelvis är väldigt duktig på mat från Grekland, inkludera detta i menyn. Detta då det kommer ge företaget en unik touch.