Mat

Laga mat tillsammans med barnen

Att laga mat tillsammans med barnen kan vara påfrestande och stökigt men framför allt är det väldigt kul. Barn är kreativa, nyfikna och orädda vilket kan leda till helt nya skapelser och smakupplevelser. Att redan i tidiga år vara med i köket utvecklar barns intresse för mat och får oftast barn att äta saker som de annars kan tycka är “äckliga”. Barnen lär känna livsmedel som inte känns så lockande i butiken men som blir smaksensationer i köket och de lär sig hur olika råvaror smakar, ensamt och i kombination med annat. Passar morot och choklad ihop eller är det bättre med en dipsås?

En rätt som är lätt att laga tillsammans med barnen är lasagne. Med bra råvaror och lasagne plattor tillagar man snabbt en god köttfärssås och béchamelsås, strör över lite ost och låter rätten tillaga sig själv i ugnen. Lasagne är rätt enkel att förnya och uppdatera om man tröttnar på originalet. Nya/andra kryddor, grönsaker, tillsätt chili för lite hetta eller välj en annan ost. En så enkel detalj som en annan ost kan ta rätten till nya höjder. Lasagneplattor kan även användas till att göra pastarullar/cannelloni med fyllning eller varför inte ravioli.

Andra rätter som är enkla, och snabba, att tillaga tillsammans är spaghetti med köttfärssås (eller annan sås), köttbullar med potatismos och rårörda lingon och korvstroganoff. De allra flesta barn tycker att det är roligt att hacka och pyssla varför tacos är ett bra sätt att inkludera alla åldrar; gurka, paprika, tomater, lök… mycket ska hackas och sedan ska det läggas upp fint och göras mysigt. Pyssel för alla.

Tryter inspirationen finns det fina kokböcker för barn att ta till men enklast är att låta barnen vara med och bestämma veckomenyn. De har egna idéer och önskemål och att använda sig av dem kommer att utveckla såväl barnens som de vuxnas tankar kring mat. Gör sedan måltiden till något roligt, en plats för samtal och skratt och inte bara en plats man snabbt ska passera på vägen till datorn. Duka fint, använd de finaste kristallglasen ibland (barn är försiktigare än man kan tro), vik servetterna och lägg undan telefonerna. Har man svårt att komma på samtalsämnen annat än “hur var det på dagis/i skolan idag” finns det samtalskort/ämneskort som hjälper fantasin på traven.