Mat

Vad är hälsosam mat?

 

Detta är en fråga som det inte finns ett entydigt svar på. Det vissa ser som ohälsosamt kan fortfarande rekommenderas på livsmedelsverkets hemsida, eller anses hälsosamt av många. Generellt kan man dock säga att mat ska innehålla alla de näringsämnen vår kropp behöver. Det handlar både om fett, kolhydrater och proteiner, men också om alla de mineraler och vitaminer vår kropp behöver. Också fibrer är viktiga delar av människans kost för att bibehålla normal tarmfunktion.

I Sverige kommer det hela tiden nya dieter och trender gällande mat och specialdieter. Vissa hoppar på trender ofta och har genom åren provat på många olika såsom lchf, Atkins, stenåldersmetoden och senast kanske paleo eller 5:2. Vissa av dessa dieter är kontroversiella och går helt emot rekommendationer som livsmedelsverket och många forskare ger. Det kan vara ett väldigt högt fettinnehåll och obefintligt med kolhydrater, eller att man två dagar i veckan endast äter 500 kalorier.

För den som känner sig vilsen i djungeln av rekommendationer kan det vara en god idé att följa just livsmedelsverkets rekommendationer. De är baserade på modern forskning och många experter ligger bakom råden som kan ändras när forskningen visar på nya rön.

Det råder så gott som konsensus om att man ska äta mycket grönsaker och en del frukt, gott med fibrer och en lagom mängd fett, proteiner och kolhydrater. Ett sätt att försöka äta hälsosammare är att minska mängden halvfabrikat och försöka laga mer mat från grunden. Istället för att steka upp köttbullar och koka pasta till kan man göra en gryta med mycket olika grönsaker. Även om kemikalier inte behöver vara skadliga för vår hälsa, kan det vara bra att försöka undvika mat med alt för mycket tillsatser.