Mat från Libanon

Mat från Libanon, kan det bli bättre? Förmodligen inte. Det bästa med libanesisk mat är att det nästan uteslutande finns något för alla. Maten serveras ofta som små rätter, så kallad meze och bjuder på en underbar resa för smaklökarna. Citron, mynta, och bladpersilja är bara några av de kryddor som används flitigt i den libanesiska matkulturen. Röror som tillbehör är också klassiskt på det libanesiska matbordet; hummus (en röra med kikärtor, vitlök och olivolja), aubergiröra och ajvar relish som består bland annat av rostad paprika är standard vid en libanesisk middag.

Gillar du att bjuda in till stora middagar, planera och förbereda mat och sedan samla dina vänner kring ett dukat bord med en massa läckerheter? Visst är det roligt! Dock kan en stor middag bli ett dyrt kalas, framförallt om man vill bjuda på det lilla extra, men med en kod från https://www.kampanjjakt.se/ går det att köpa billigare mat som gör att du kan sänka kostnaderna för din middag. Alternativt ger det dig möjligheten att bjuda till lite extra och servera de där roliga rätterna som du alltid velat laga, de rätter som kräver många ingredienser.

Tallrikar med olika rätter

Den libanesiska matkulturen har spridit sig runt hela världen med hjälp av feniciska sjömän och handelsmän. I den libanesiska livsstilen är middagen en mycket viktig ritual och symboliserar fred. Att bryta bröd och dela med sig är en gärning som libaneserna gör för att visa att man är öppen för vänskap, man visar sin välvilja. Måltiderna i Libanon är ofta väldigt långa.

Populära maträtter i Libanon

Till några av de mest populära maträtterna hör pitabröd vilka man fyller med det som står på bordet till exempel kött, grönsaker och olika röror. Fisk är också ett vanligt inslag i det libanesiska köket, liksom bönor och olika typer av grönsaker. Det är av största vikt att måltiden dukas upp på ett smakfullt sätt, maten ska vara en fröjd för ögat och garneras ofta med färgglada färska kryddor, oliver och frukter så som granatäpple och fikon.

Tre tårtbitar med skogsbär ovanpå

När man lagar efterrätter i det libanesiska köket så gör man det med “sötma i sinnet”. Ett exempel på detta är baklava, vilket är söt filodeg som varvas med hackade nötter och sirap. En annan populär efterrätt på det libanesiska bordet är Riz bel halib vilket är den svenska motsvarigheten till ris à la Malta.

Det libanesiska köket bjuder på mängder av smaker och sprudlande färger, maten tilltalar både ögat och gommen. Det finns en Libanesisk restaurang i Hökarängen som är väl värd ett besök. Liksom många andra restauranger i Stockholm med influenser från det libanesiska köket bjuder denna restaurang på allt gott man kan önska sig. Fantastisk meze, goda bakverk och mustigt libanesiskt vin. För att inte tala om det goda pitabrödet som bakas på plats av kökets överhuvud. Bättre än så blir det inte om du vill skämma bort din familj, dina vänner och dig själv med riktigt god libanesisk mat.