Mat

Bästa tårtorna för studenten

Studentdagen är en av de lyckligaste i vår ungdom och brukar firas stort med pompa och ståt. Traditionerna för firandet skiljer sig visserligen lite för olika delar av Sverige men en sak har de alla gemensamt och det är en smaskig tårta! Tårta är något som egentligen passar bra året runt och på alla fikabord men det är ändå något särskilt med tårta när man firar just studenten!

Hemmagjord eller färdigköpt tårta?

Ofta brukar man säga att allt som är hemmagjort smakar godare men när det gäller något som tårta så beror det lite på vem som har gjort den. Senaste åren så har det dessutom blivit väldigt modernt med specialdesignade tårtor och det krävs lite mer av bagaren. Oftast så firas studenten stort av hela släkten och då behövs flera tårtor så det kan vara en rolig idé att köpa en färdig god och specialgjord studenttårta i form av till exempel en studentmössa eller med en ätbar bild av studenten själv på! Det kommer garanterat imponera på alla gäster och skapa ett fint minne för studenten. Sätt den i centrum för firandet och baka några fler tårtor så att alla får tillräckligt. Hemmagjorda gräddtårtor finns det hundratals variationer av och recept i överflöd. Det kan kännas lite övermäktigt och svårt att välja om man inte är van vid att göra tårtor. Är du nybörjare så kan en bra idé vara att köpa färdiga bottnar hos en vanlig matbutik, de brukar ofta hålla hög standard. Det allra viktigaste när du gör till exempel en jordgubbstårta är att satsa på bär av bra kvalitet, det gör nästan hela tårtan. Oftast så har man två lager i tårtan. Det understa brukar bestå av någon sorts vaniljkräm eller fluffig vaniljvisp och det översta av sylt eller frysta bär. Sedan täcks hela tårtan av vispad grädde och färska bär eller frukter, ibland även godis. Allt efter smak och tycke.

Smörgåstårta på studenten

Smörgåstårta är något som vi kan betrakta som väldigt svenskt och det brukar vara svårt att förklara det underbara med smörgåstårta när man är utomlands. Smörgåstårtan har en given plats även vid studentfirandet och kan med fördel kombineras med gräddtårta som efterrätt. Smörgåstårta kan man självfallet köpa färdig, ofta både på bagerier och större matvarubutiker. Det kan vara ganska så kostsamt att köpa färdig och har man en lite mindre budget kan det vara bättre att satsa på hemmagjord. Det är inte så svårt som man tror. Välj bröd efter smak, vanligast är polarkaka eller vanligt vitt rostbröd där man skär bort kanterna och lägger bitarna som ett pussel till önskad storlek. Förbered gärna fyllningen kvällen innan och ställ i kylen och dekorera på själva dagen. För understa lagret är det gott att blanda mosad leverpastej med bostongurka och på översta lagret så passar det bra med till exempel skagenröra. Vispa grädde löst och blanda med röd rom och bred ut ett rikligt lager över hela tårtan. Lägg en hög med färska räkor i mitten av tårtan och varva sedan rullade skinkbitar och ostbitar hela vägen runt. Använd det du själv tycker är gott, var inte rädd att experimentera lite och ha skoj!