Lära dig laga mat

Kan du inte laga mat sedan tidigare så är det hög tid att du tar och lär dig det. Det innebär många fördelar med att laga sin egen mat från grunden. Dels vet du vilka ingredienser maten innehåller och framför allt sparar du massor av pengar på att laga din egen mat. Pengar som du kan göra roligare saker för.

Nätet erbjuder ett flertal goda råd och tips, filmklipp med mera, vilket gör att du utan några som helst problem kan lära dig att laga mat. Se dock till att den färdiglagade maten inte är för hård, annars kan du snabbt få ila till en tandläkare i Stockholm eller där du råkar befinna dig. Trasiga tänder som lossnar när man äter kola eller tar hårda tuggor, är ett vanligt fenomen.

Lära sig

När du väl har bestämt dig och vågar ge dig på att laga mat, eller rent av baka, kan du ta del av dessa tips för att få inspiration och dessutom få de grundläggande kunskaperna i köket. Se till att väcka din nyfikenhet och ha framför allt roligt – då kommer du att lyckas i köket!

Komma igång

Det första du behöver göra är att hitta ett recept som du känner dig sugen på att testa. Oavsett vilket recept du väljer – tekakor, fruktsmoothies eller tacos, är det viktigt att du känner dig redo och har modet att prova laga mat till dig själv eller bjuda dina kompisar.

Det kan ju vara så att du inte känner dig redo för att använda spisen eller ugnen, då väljer du ett recept som inte kräver detta. Ta den tid du behöver för att läsa genom recepten tills du hittar ett som känns utmanande och spännande för dig.

Tänka på

Det finns vissa saker som du bör göra innan du börjar att laga mat. Börja med att läsa genom receptet och se efter om du har alla ingredienserna hemma. Därefter är det dags att ta fram alla köksredskap som du behöver, som exempelvis kastrull, måttsats, kniv, skärbräda och så vidare.

Sedan är det dags att sätta upp ditt långa hår (om du har ett långt hår, vill säga) och tvätta händerna. Vill du skydda dina kläder, använd i så fall ett förkläde. Nu är det dags att sätta igång! Se till att undvika att bränna dig på de varma kastrullerna, plattorna eller ugnsplåtarna. Använd därför grytlappar eller grytvantar om du ska plocka ut något som har tillagats i ugnen.

För att hålla reda på hur länge något kokar eller ska vara i ugnen, är en timer bra att ha. I receptet står det hur länge maten ska tillagas. Se till att förbereda alla ingredienserna innan tillagningen, genom att hacka, skära och mäta upp dem. Det kommer underlätta när det är dags att laga maten. Börja sedan följa receptet en punkt i taget tills maten är klar. Smaklig måltid!