Mat

Vad är indisk mat?

 

Många människor världen över har indisk mat som sin favorit. Linsgrytor, pickels, chutneys och underbara kryddblandningar älskas av många. Några av huvudingredienserna i indisk mat är just linser, potatis, ris, starka kryddblandningar med bland annat chili, gurkmeja och kanel, spenat, en speciell sorts ost som heter paneer och i vissa fall kött såsom kyckling. I Indien är det dock väldigt många människor som är vegetarianer av religiösa skäl, och det är därför väldigt lätt att hitta vegetarisk mat i det indiska köket.

Maten är kryddstark med mycket chilifrukter och liknande, och att dricka en lassi till maten kan vara en god idé. Det är en yoghurtdryck som kan tillagas med olika kryddor eller naturell. Det svalkar skönt när maten bränner. Olika sorters underbara tunnbröd är också en viktig del av den indiska kulturen. Vanliga bröd som ofta äts som tillbehör till maten är exempelvis saftiga naan med eller utan kryddor, chapati eller tunna, knapriga papadambröd. Ofta serveras både ris, bröd och olika chutneys som tillbehör till en indisk gryta.

Att laga indisk mat är inte särskilt svårt, och maten blir både hälsosam, god och billig.

Man kan läsa mer om indisk matkultur här och låta sig inspireras.